Artikelen Bier van de maand

April 2019: Dank Marvin (Wylam)

mm
Geschreven door genootschapper Koen Mateboer

Op 29 maart 2019 hebben we genoten van een proefavond in het teken van de bierstijl India Pale Ale (IPA). De rijke geschiedenis van en veelheid aan variaties in deze bierstijl maakten het een leerzame en gezellige avond met heerlijke bieren. Favoriet was, bijna unaniem, Dank Marvin van de Engelse brouwerij Wylam.

Wylam Brewery

Wylam Brewery is een brouwerij uit Newcastle upon Tyne (Engeland), opgericht in 2000, gevestigd in het prachtige ‘Palace of Arts’ in Exhibition Park. Dit is het laatste bestaande gebouw van de in 1929 gehouden ‘North East Exhibition’ op deze locatie. De exhibitie was een ambitieus project om craft (ambacht), kunst en industrie te stimuleren tijdens het begin van de crisis van de jaren 30.

Pas in 2000 is nieuw leven geblazen in dit prachtige pand met de opening van Wylam Brewery, een 30 barrel (3500 liter) micro brouwerij. Naast de brouwerij is tevens een taproom geopend, deze is van donderdag tot zondag geopend. De Grand Hall in dit gebouw is bovendien een ideale plek voor trouwerijen, evenementen en pop up events.

Hop Forward bieren

Wylam staat bekend om het brouwen van uitgesproken, hoppige bieren. IPA’s zijn de hardlopers bij deze brouwerij. Ook de Double IPA ‘Dank Marvin’ van 8,6% ruik je al bij het inschenken, een intens aroma van de hoppen Citra, Amarillo en Centennial Cryo. De bakken met hop geven het bier tonen van citrus, tropisch fruit (ananas, mango) en dennennaald (harsachtigheid). De volle, romige body verdoezeld de 8,6% op gevaarlijke wijze en maakt deze DIPA goed doordrinkbaar.

Dank Marvin

Dank Marvin is vernoemd naar de voormalig lead-gitarist van ‘The Shadows’, Hank Marvin. Het bier is een limited edition en dus eenmalig gebrouwen. De woordgrap Dank Marvin verwijst naar het krachtige, fruitige aroma en het ‘vochtige’ karakter van de IPA. In tegenstelling tot West Coast stijl IPA’s, wordt voor deze ‘New England’ DIPA stijl niet gezocht naar een droge, sterk bittere afdronk. Juist een krachtig aromatisch, fruitig profiel, minder uitgesproken bitterheid en zacht mondgevoel zijn kenmerkend. De Engelse term voor dit ‘vochtige’, zachte en volle karakter en intense hoppigheid met fruitige en harsachtige tonen is ‘Dank’. Mocht je dit bier nog ergens zien staan in de schappen, aarzel niet en drink ‘m zo vers mogelijk, cheers!

Over de genootschapper

mm

Koen Mateboer