Artikelen Bier van de maand

Maart 2019: Leevike Spiced Winter Sour

mm
Geschreven door genootschapper Durk Hylkema

Tijdens een gezellige Genootschapsavond hebben we bieren geproefd van Põhjala uit Estland.

Hoewel het land ongeveer even groot is als Nederland heeft het slechts één miljoen inwoners. Genoeg ruimte om een biertje te drinken!

Põhjala betekend noorden in het Ests en de brouwerij is opgericht in 2011. In 2013 brouwden ze hun bier in contract in 2014 in een eigen brouwerij met restaurant/café/proeflokaal. Estland, een leuke bestemming voor een Genootschaps uitstapje! De brouwerij kenmerkt zich door historische stijlen te combineren met een verassende twist. De brouwerij maakt veel gebruik van barrel aging op verschillende soorten vaten.

Zes bieren van de brouwerij passeerden de revu en één van deze zes is de gelukkige winnaar geworden in een open stemronde.

Het bier van de maand is de ‘Leevike Spiced Winter Sour’ geworden! Hoewel je een zuur bier niet gelijk met de winter associeert krijg je met dit bier het idee alsof je loopt over een kerstmarkt met geurige kruiden en brandend dennenhout. Het bier heeft door het zurige karakter en de kruiden een heerlijke afdronk. Het liefst wil je dat de winter nooit voorbij gaat want dit bier is verrukkelijk. Tenminste als je zure bieren kan waarderen!

Naam: Leevike
Brouwerij: Pöhjala
Biertype: Spiced Winter Sour
Vol% Alc: 6,5%
Hop: Hallertau Blanc
Mouten: Pale, tarwe, haver flokken, rood mout haver, spelt
Overig: Cranberries, gefermiteerde cranberries, hibiscus, kruidnagel, getooste kaneel, cinnamon, zwarte bessen, heide en hooning

Over de genootschapper

mm

Durk Hylkema