Bier van de maand

December 2017: Oude Geuze Boon Vat 92

mm
Geschreven door genootschapper Peter Mateman

De maand november stond in het teken van Geuzen bieren. Een biertype die vele liefhebbers kennen maar zeker niet bij iedereen goed in de smaak valt. Onze genootschappers hadden niets te kiezen, maar zo’n straf vonden zij dit niet!

Oude Geuze Boon
Geuze bier kenmerkt zich door zijn champagne achtige karakter en zure smaken. De smaken zijn afhankelijk van de vaten waarop het bier gerijpt is en vooral hoelang het bier hierin heeft mogen rijpen. Het maken van Oude Geuze start met het brouwen van lambiek. Een bier van spontane gisting. Dit betekent dat er geen gist aan het einde van het brouwproces wordt toegevoegd maar dat de ramen en deuren openstaan voor unieke wilde gisten van in dit geval de Zennevallei. Pas als de lambiek gerijpt is (tussen één en drie jaar) is het geschikt om geuze bier van te maken. Door de jonge en de oude lambieken met elkaar te mengen ontstaat er nagisting op fles of vat waarbij de karakteristieke smaak van de oude geuze tot stand komt.

Pasted Image 0

Geschiedenis van de Geuze Boon
Frank Boon heeft in 1975 de geuzestekerij in Lembeek op 21 jarige leeftijd overgenomen van René de Vits. Sinds die tijd neemt Geuze Boon een vlucht in de tijd en groeit het uit tot een groot familie bedrijf. De productie is aanzienlijk gestegen, zo was de jaar productie in 1990 45.000 liter en dit is gegroeid naar een productie van 2.100.000 liter in 2016.

Verschillende vaten
Het genootschap heeft deze avond het genoegen om vijf verschillende geuze bieren van Boon te proeven en te vergelijken met elkaar. Elk bier is gerijpt op een ander vat waardoor elk bier een geheel eigen karakter heeft.

De flessenhouder geuze “vat” is dus een combinatie van een specifiek vat van een minimaal percentage jonge lambiek (de blend). Deze start de hergisting op fles. Het gebruik van lambiek (gerijpt op een specifiek vat) zorgt voor een eigenzinnig karakter wat uiteen loopt van bijvoorbeeld wijn- of whiskeyachtige tonen. De vatnummers die deze avond voorbij zijn gekomen zijn: 91, 92, 108, 109 en 110.

Pasted Image 0

Naam: Oude Geuze Boon Vat 92
Brouwerij: Boon
Biertype: Oude Geuze
Vol% Alc: 8%
EBC: 12-25
IBU: 11-20
°Plato:
Gisting: wilde gist
Ingrediënten: Water, gerstemout, (oude) hop, wilde gisten
Visuele aspecten: geelkleurig, schuim is inzakkend soms licht troebel
Geur: zurige tonen, licht rokerig en kruidig in aroma
Smaak: zurige en kruidige tonen afkomstig van het rode wijn vat (brett smaak is aanwezig fijn gecombineerd lichte fruitigheid en rokerig karakter met een droge afdronk)
Mondgevoel: samentrekkend, goede koolzuurverhouding
Nasmaak: Lang en smaakvol, zuur en licht samentrekkend
Schenktemperatuur: 6-10 graden
Spijscombinaties: zachte romige kazen

Heb jij nou ook een passie voor speciaal bier en lijkt het je leuk hierin actief te participeren en/of om vrijblijvend een genootschapsavond mee te maken? Neem dan contact met ons op via info@nieuwe.land!

Cheers!

Over de genootschapper

mm

Peter Mateman