Bier van de maand

Mei 2017 ToØl – Yeastus Christus

to-ol-brewers-logo

 

De april editie van het Biergenootschap ‘t Nieuweland staat in teken van de pre-summer. Dat houdt in: op zoek naar een goed terrasbier. Zo’n eentje waar je er nog één (of twee) van zou bestellen als een zacht briesje een aangename verkoeling geeft in een decor van een zonovergoten terras, waar gebruinde hoofden met zonnebrillen hoogtij vieren.
De panelleden (genootschappers) kregen blind een aantal ‘zomerbieren’ te proeven. Niet wetende wat ze dronken. Voorafgaand werd gekeurd of het zomerbier gemaakt of gekraakt werd, alvorens door te stoten naar de volgende ronde. De winner van deze ‘contest’: ToØl – Yeastus Christus.

Het interessante aan het bier van de maand is dat er gemaakt is van Brett(voluit: Brettanomyces). Dit is een geslacht van gisten en is een ‘alternatieve’ gist bij het bierbrouwen.
Wilde Brettanomyces-gisten zijn het bekendst voor de belangrijke rol die zij spelen bij de spontane gisting van een lambiek, en het karakter dat ze aan het eindproduct geven. In Oude Geuze en Oude Kriek blijven zij langzaam doorwerken.

Bieren met een gewoon stamwortgehalte en Brettanomyces-nagisting bereiken mettertijd een hoger alcoholgehalte dan bieren met enkel biergist, omdat zij de aanwezige suikers verder vergisten. Deze bieren hebben daarom de reputatie dat ze veilig door diabetici kunnen worden gedronken.

Brettanomycesworden tegenwoordig commercieel aangeboden aan brouwers. Ambachtelijke en hobbybrouwers experimenteren met gedeeltelijke of zelfs 100% gisting met Brettanomyces, dat ze gemeenzaam aanduiden als Brett.

Het bier is een kruising tussen twee bierstijlen: IPA en een Saison (Farmhouse). Het resultaat van deze kruising is een bier met de kruidige kenmerken van een saison en het hoppig karakter van de IPA.

Saison is het Franse woord voor seizoen. Dat heeft alles te maken met het feit dat de Saison van oorsprong een seizoensbier is. Saison werd door boeren in de winter gebrouwen. De seizoensarbeiders konden het bier dan drinken in de zomer tijdens de werkzaamheden op het land.. Een Saison – ook wel Farmhouse Ale genoemd – is blond tot amberkleurig, bovengistend en met nagisting op fles.

Het alcoholpercentage ligt tussen de 5,5 en 6,7%. Kenmerkend voor een Saison zijn het kruidige, citrusachtige karakter en de droge afdronk.

ToØl is wat een men een ‘gypsy’ brouwerij noemt. Dit impliceert dat de jongens van ToØl niet hun eigen brouwerij faciliteiten hebben, maar hun bieren elders laten brouwen. In dit geval bij de ‘proef’ brouwerij in België.

De oprichters van ToØl (ToreGynther&Tobias Emil Jensen) begonnen in 2005 met experimenteren in Nørrebro, Kopenhagen. In 2010 is het eerste commerciële bier gelanceerd. Inmiddels zijn hun bieren in 40 landen te koop en isToØlgewaardeerd als 9de beste bierbrouwerij door RateBeer.

yeastus_christ_supersour_2015-600x900

ToØl – Yeastus Christus

Naam: Yeastus Christus
Brouwerij: ToØl
Biertype: Farmhouse IPA
Vol% Alc: 7,4%
EBC: –
IBU: 62
°Plato: –
Gisting: Bovengisting met nagisting op fles
Ingrediënten: Water, mout (Pilsner, FlakedOats, Melanoidin, Cara Pils),

Hop (Tettnanger, Simcoe)
Visuele aspecten: amberkleurig en lichttroebel met een romig inzakkende schuimkraag
Geur: Licht bloemig en fruitig, voornamelijk citrusfruit.
Smaak: zacht en fris met tonen van citrusfruit. moutige elementen geven balans.

Nasmaak: Lange, iets gebrande nasmaak met een licht zuurtje van de koffieboon in de afdronk.
Spijscombinaties: pittige kaas zoals een camembert. Of saucijzen, bittergarnituur of ander vettige versnaperingen

* Hop breekt het vet af en zorgt ervoor dat de smaak van het gerecht intenser wordt. Tegelijkertijd neemt de heftigheid van de hopsmaak in het bier af waardoor het bier makkelijker, dorstlessender en sneller is weg te drinken.

 

 

 

Over de genootschapper

mm

Peter Mateman