Bier van de maand

Februari 2017 Põhjala – Must Kuld – Colombia

mm
Geschreven door genootschapper Peter Mateman

Põhjala Must Kuld – Colombia

Deze maand gaat Biergenootschap ‘t Nieuweland op zoek naar “het lekkerste bakkie”, een thema waarbij de genootschappers zes verschillende bieren voorgeschoteld krijgen waar echte koffie in is verwerkt.
Het interessante aan dit thema is dat de smaken alle kanten op vliegen, van een subtiele hint naar koffie tot de gehele smaaksensatie van Colombiaanse koffiebonen met heerlijke gebrande tonen en een fruitig zuurtje. De verwerking van de koffie tijdens het brouwproces kan op verschillende manieren plaatsvinden. De meest gebruikte methode is het laten meerijpen van koffiebonen, op deze wijze trekt de smaak van koffie diep in het bier. Daarnaast is het ook mogelijk om gezette espresso of zelfs koffiedrab aan het brouwsel toe te voegen.

Het bier wat deze maand het meest in de smaak viel bij de leden was de porter van Põhjala, een succesvolle craftbrewery uit Tallinn, Estland.

De brouwerij is opgericht in 2011 door vier ondernemers die -hoe kan het ook anders- erg van craftbier houden. Chris Pilkington is de brouwmeester en tevens mede oprichter. Hij deed de nodige brouw ervaring op bij Brewdog in Schotland alvorens hij zijn eigen brouwerij opzette.
Põhjala heeft een lijn uitgezet van vijf “standaard” bieren, (Virmalised IPA, Uus Maailm, Rukkirääk Rye Ale, Must Kuld Porter en tot slot de Öö). Allen fantastische bieren die uitstekend fungeren als ‘core range’, daarnaast worden er vele ‘specials’ gebrouwen.

must-kuld-colombia

Põhjala Must Kuld – Colombia

Naam: Must Kuld – Colombia
Brouwerij:
Põhjala
Biertype:
Porter
Vol% Alc:
7,8%
EBC:

IBU:
45
°Plato:

Gisting:
Bovengisting met nagisting op fles
Ingredië
nten: Water, gerstemout (Munich, Cara, Crystal 50, Crystal 150, Crystal 200, Carafa type 2 special en chocolade), verse koude koffie, hop (Magnum en Goldings) en gist.

Visuele aspecten: Mooi donker zwart bier met een beige, crème schuimkraag.
Geur:
Een prettig aromatische geur van verse koffie, fruitige tonen van zwarte bessen en frambozen zijn herkenbaar.
Smaak:
Het bier heeft een volle smaak van verse koffie. Een smaaksensatie van gebrande mouten, chocola en een fris zuurtje zijn plezierig aanwezig.
Nasmaak:
Lange, iets gebrande nasmaak met een licht zuurtje van de koffieboon in de afdronk.
Spijscombinaties:
Chocola of een heerlijk zoet dessert zou mooi matchen met dit prachtige bier.

Over de genootschapper

mm

Peter Mateman