Artikelen Bier van de maand

Mei 2016 Jopen – Lentebier

mm
Geschreven door genootschapper Christian Voogt

De laatste vrijdag van April was het weer tijd voor een leuke bijeenkomst van Biergenootschap ’t Nieuweland. De organisatie was deze keer in handen van Durk en ondergetekende. En als het voorjaar in aantocht is, is het tijd voor Lentebier. Na het proeven van diverse lentebocken en lentebieren waren de meningen
ietwat verdeeld. Met een kleine meerderheid van de stemmen is de Jopen Lentebier
gekozen tot bier van de maand! Een bovengistend bier met een ruime dosis Amerikaanse hop en een flinke hand  korianderzaad. Deze ingrediënten geven het bier een forse fruitige bitterheid. Jopen Lentebier is geen meibok, want die zijn ondergistend.

Naam: Jopen Lentebier
Brouwerij: Jopen Crafting Divine Beer (Haarlem)
Biertype: Lentebier (Blond)
Vol% Alc: 7%
EBC: 15
IBU:  40
°Plato: 17
Gisting: Bovengistend
Ingrediënten: Water, gerstemout, hop (Cascade, Wakatu, Aurora), gist en korianderzaad

jopen-lente-kleur

 Visuele aspecten: Mooie bijna oranje kleur en een witte schuimkraag.
Geur: Een prettige bloemige en kruidige geur.
Smaak: Het bier heeft een fruitige smaak met een stevige citrusachtige bittere nasmaak.
Nasmaak: Lange afdronk met grapefruitachtige bitterheid.
Spijscombinaties:  Heerlijk bij salades en visgerechten. Evenals bij Thaise
gerechten.
Opmerkingen: Prachtig bier. Heeft niet voor niets in 2014 en 2015 prijzen gewonnen

Over Jopen: Eeuwenlang was Haarlem een van de grootste bierbrouwers-steden van Nederland. In de middeleeuwen draaiden tientallen brouwerijen in Haarlem op volle toeren. Op de kade van het Spaarne lagen de Jopen, (grote vaten met een inhoud van 112 liter), in grote stapels te wachten om gevuld en vervoerd te worden. De kwaliteiten van het Haarlemse bier reikten ver over de landgrenzen: in de 15e eeuw was Haarlemsche Koyt het meest gedronken bier in Antwerpen. Maar aan iedere roem komt een einde, en in 1916 sloot de laatste Haarlemse brouwerij haar poorten. In 2010 werd met de opening van de Jopenkerk Haarlem de Haarlemse brouwerstraditie in ere hersteld. De Vestekerk/Jacobskerk werd verbouwd tot een brouwerij, grand café en restaurant en omgedoopt tot de Jopenkerk Haarlem. Het brouwproces is te bezichtigen onder het genot van een Jopenbiertje en een hapje.

IMG_3658

Over de genootschapper

mm

Christian Voogt