Artikelen Bars Brouwerijen

Bier in Japan

mm
Geschreven door genootschapper Jeroen van Dijk

Dat Japan bekend staat om zijn saké is bekend, maar hoe zou het gesteld zijn met het bier in het verre Oosten?

Tijdens een erg vermakelijke vlucht met Japan Airlines, had men het eerste biertje al koud gezet en kon het noorderlicht aanschouwd worden. Zo mooi als dit natuurverschijnsel is, zo niet lekker was dit biertje, van wat blijkt de grootste Japanse brouwer: Asahi. Deze brouwerij heeft onlangs Grolsch, Perotti en Meantime overgenomen voor 2,6 miljard.

Asahi

Een andere kennismaking was met een bier of pils van het merk Kirin, ook een grote speler op de Japanse markt. Niet alleen in bier, maar ook in talloze frisdranken. Dit vond ik evenmin een verfijnde smaak hebben. Erg hoog in koolzuur en een droge afdronk, wat niet aan te raden is in een vliegtuig. Enfin, in het vliegtuig kan je ook verwachten, dat je geen speciaalbier geschonken krijgt. Eenmaal in de Metropool Tokyo, bleek al snel dat de meeste Japanners pils drinken. Zowel in de talloze eettentjes als supermarkten vind je voornamelijk pils. Kratjes bier met flesjes, zie je niet veel. Het bier uit de supermarkten zit veelal in blik en is beschikbaar in 350ml of 500ml (grote merken).

Kirkin

In de numerieke eetgelegenheden is ook bier te verkrijgen. Hier wordt voornamelijk uit fles geschonken en als je geluk hebt tref je een 660ml flesje aan op je tafel. Mocht je in de niet toeristische restaurants gaan eten, krijg je een menu/drankkaart waar je geen bal van snapt, aangezien dit in Japans schrift is. Daarnaast is het moeilijk om onderscheid te kunnen maken op de kaart tussen Whisky (waar de Japanners naar verluid goed in zijn om te maken) en bier. Zo maakt het merk Suntory whisky en bier. Het verschil in prijs is nauwelijks merkbaar tussen bier en whisky. Voor een biertje in een restaurant betaal je zo’n ¥500-¥700. Wat ongeveer neerkomt op €4-€6, afhankelijk van de hoeveelheid. In de restaurants zijn eigenlijk alleen pilsners van eerder genoemde grote merken verkrijgbaar en nog geen speciaalbier zoals dat in Nederland mogelijk is.

Restaurant

Een blikje bier uit de supermarkt kost grofweg tussen de ¥150-¥350 (€1-€2), voor 330ml afhankelijk van wat je koopt, een pils of een pale ale (en het wat schaarser verkrijgbare IPA).

Supermarkt

In Tokyo was ik op zoek naar een bierstop voor een korte rustpauze en liep prompt tegen de gevel van een delirium café aan in het zakelijke district Ginza. De prijzen liegen er niet om. Zo betaal je ongeveer €12 voor een Orval, maar ben je wel verzekerd van een goed speciaalbier. Dit wat naar mijn mening niet echt gezegd kan worden van de Japanse bieren.

Bierkaart Japan

Het is opmerkelijk dat nagenoeg alle bieren die ik heb gedronken 5% alcohol bevatten. Ook de enkele Porter en stout die ik heb weten te bemachtigen. Wat verder opviel is dat veel bieren in de supermarkt (meestal zijn dit kleine buurtsupers) non-alcoholisch zijn. In de grote supermarkten zijn overigens wel meer bieren in fles te verkrijgen, waaronder voornamelijk Belgische en wat Amerikaanse speciaalbieren. Daarnaast zijn er ook een soort radlers te verkrijgen, en deze zijn dan opmerkelijk genoeg weer 9% alc. Snapt u het nog?

Stout

Sommige bieren die ik incheckte bij Untappd hadden wel een hele aparte bierstijl, genaamd Happoshu. Nadere research leert dat dit een laag mout ‘bier’ of likeur is (maar meestal wordt gerefereerd aan bier). Het heeft minder dan 67% mout in zich waardoor er minder belasting over wordt betaald en zodoende voordeliger in aanschaf is voor de consument ca. 1 euro.
Daarnaast probeerde ik een keer wat onbekends uit: black hoppy & shochu. Ik liet mij graag verrassen en werd verrast door een glas vol met blokken ijs, waarvan ik dacht dat het onderste gedeelte was gesmolten. Na dit proberen weg te atten, leerde ik dat dit geen water is, een soort saké, genaamd Sochu (drank gemaakt op basis van rijst ongeveer 25% alc). Het was de bedoeling om mijn biertje (wat een waterachtige drop achtige smaak had en weinig hoppig) in het glas te gieten. Eindresultaat: een soort “ba-co”.

Black Hoppy

Helaas zijn er weinig echte biercafés in Japan. De gene die er zijn, hebben voornamelijk Europese bieren, voor een waanzinnig hoge prijs per bier. Het is ook niet in de Japanse cultuur ingebed om met vrienden te gaan drinken. Dit geschied voornamelijk met collega’s. waar de Japanners in het dagelijkse leven zo ingetogen zijn, schijnen ze aan het eind van de week na sluitingstijd, flink in het glas kijken. Japanners zijn veelal op zichzelf en je ziet weinig groepen Japanners. Ook geschied het eten vrij snel en is men snel weer vertrokken (of is zo moe van het werken dat een powernap gewoon in restaurant, met de armen onder het hoofd, wordt gedaan). Noch wordt er van een zonnetje genoten en bestaat de term ‘terrasje pakken’ niet in Japan. Neen, bij zon komt regelmatig (bij de vrouwen dan) een paraplu tevoorschijn #cultuurverschil.

Wheat Spring Ale(een Wheat Spring Ale bij de typisch Japanse lunch uit een zgn. Bentobox)

Concluderend
Bier drinken in Japan is geen hele goedkope hobby, net als de andere dagelijkse benodigdheden, maar is het leuk om de vele rijk versierde (vnl blikjes) te proberen. Over het algemeen werd ik niet erg blij van de smaak (misschien omdat er rijst wordt gebruikt bij het brouwproces?) en keuze in speciaalbier, van wat ik in twee weken heb kunnen zien. Bieren in Japan zijn voornamelijk pilsners en smaken erg moutig. Kortom: er valt nog een hele wereld te veroveren voor het speciaalbier in Japan.

Tokyo Black

Over de genootschapper

mm

Jeroen van Dijk