Artikelen Bier van de maand

April 2016: Naparbier – Black Rock

Geschreven door genootschapper Stijn Schuurman

Deze maand stonden er verschillende Spaanse bieren centraal. De aanleiding van dit thema is een bezoek van één van onze leden aan dit Zuid-Europese schiereiland. Tijdens zijn bezoek merkte hij dat de Spanjaarden de bieren ook helemaal hebben gevonden en er een grote groei aan craftbeer zichtbaar is.
Wij hebben deze avond ervaren hoe de “Spaanse” bieren zijn. Er zijn verschillende types geserveerd van Saison, Witte IPA, Barley Wine tot een Imperial Porter. Tijdens de proeverij werden natuurlijk ook de bijbehorende “Spaanse” tapas geserveerd.
De conclusie naar deze Spaanse proeverij is, dat de bieren verrassend goed zijn. Wij hebben Black Rock van Naparbier gekozen tot bier van de maand. Dit is een heerlijke aromatische Imperial Porter.

Naam: Black Rock
Brouwerij: Naparbier
Biertype: Imperial porter
Vol% Alc: 9%
EBC:
IBU:  85
°Plato:
Gisting:  bovengistend
Ingrediënten: moutsoorten: Maris Otter, Munich, Crystal 150, Oat, Roasted Barley. hopsoorten: Columbus, Amarillo.

Visuele aspecten: donkerbruin tot  zwarte kleur met een stevig schuimkraag
Geur: de aroma van koffie met hop
Smaak:  koffie , zoethout en lichte chocolade
Nasmaak: middellange intense bittere nasmaak
Spijscombinaties:  lekker bij een wildgerecht, of bij een dessert.

NAPARBIER-skull

Over Brouwerij Naparbier: Naparbier is een van de kleinere brouwerijen van Spanje. Na circa 10 jaar experimenteren met thuis brouwen, richten ze in 2009 een brouwerij op  in Pamplona, een plek die je waarschijnlijk het best kent van de stierengevechten en nu ook van het geweldig bier. De naam is een combinatie van de Baskische woord voor de streek “Navarra” ( Napar ) en de Duitse naam voor bier.
Ze begonnen met slechts twee bieren; een pils en een Dunkel, maar hebben nu een reeks van 14 bieren. Deze jongens zijn gericht op versheid, evenals creativiteit. Hoofd Brewer Juan Rodriguez is gepassioneerd en innovatief, het verkennen van zowel klassieke stijlen en meer experimentele bieren zoals de Pompoen Tzar Russian Imperial Stout , gebrouwen met pompoen en habanero chili. Ze zijn onlangs ook gestart met een nieuwe reeks van ‘avant garde’ -bieren. De brouwerij noemt ” een beetje anders ” dan wat ze meestal brouwen.
Op de vraag wat maakt Naparbier verschillend, mede-oprichter Josu Taniñe legt uit: “Bier is een gevoelig product. We leerden al vroeg dat de hygiëne van essentieel belang is, dus we gaan tot het uiterste om een optimale hygiënische omstandigheden te creëren. We zijn ook creatief op elk niveau van ons bedrijf, dat is handig wanneer we dromen en vermarkten van nieuwe bieren”’ De vraag naar bier Naparbier is hoog, en niet alleen van de lokale markt. Naparbier exporteert nu naar de Verenigde Staten, Noorwegen, Nederland en Denemarken. Naparbier is ook mede eigenaar van een hyper – moderne , goed uitgeruste pub (BierCab) in Barcelona. Ze bieden meer dan 30 verschillende bieren van de tap. Een groot scherm achter de bar geeft informatie over de bieren.

naparbier22

Over de genootschapper

Stijn Schuurman

Mijn naam is Stijn Schuurman, ben 28 lentes jong. Ik ben woonachting in Ommen (Overijssel). U zult wel denken, hoezo ben je dan lid van een biergenootschap in Dronten. Door veel jaren te hebben gewerkt in de horeca, is de interesse voor speciaalbier ontstaan. Door de vriendschap met enkele leden is de passie groter geworden. Mijn favoriete bier is “La Trappe Quadrupel Oak Aged”. Mijn favoriete brouwerij is Achouffe.