Artikelen Bier & Spijs

Bierstroop

mm
Geschreven door genootschapper Peter Mateman

Ingrediënten

  • 500 gram basterdsuiker
  • 125 ml water
  • 250 ml bier naar keuze (in dit recept is Westmalle Dubbel gebruikt)
  • 50 ml maple syrup
  • 1 kaneelstokje
  • Scheutje citroensap

Het maken van stroop is echt super eenvoudig, maar het zelfgemaakte eenvoud smaakt wel onwijs goed! Het is daarom echt een aanrader voor bij de bierpannenkoek of in een dessert. Zorg dat je vooraf de ingrediënten hebt afgewogen en een grote pan met garde klaar hebt staan.

Voeg eerst de basterdsuiker, het water en de helft van het bier samen in de pan en zet het op het vuur. Zodra de suiker is opgelost in het bier voeg je het kaneelstokje toe en breng je het geheel geleidelijk en al roerend aan de kook. Als de stroop in wording kookt, schenk je de maple syrup erbij. Dit is een zoete siroop gemaakt van het blad van de esdoorn. Afijn… Zodra het mengsel goed heet is en dus volop kookt, blus je het af met de rest van het bier. Haal de pan van het vuur en laat het afkoelen, dit geeft jou tijd om zelf een biertje open te trekken. Persoonlijk vind ik het heerlijk om in de donkere wintermaanden een zware quadrupel te drinken, probeer de Heritage van straffe Hendrik maar eens!

Als de stroop afkoelt zal het indikken en is het klaar voor gebruik.

Voor ik het vergeet: je kunt eindeloos variëren met kruidige & fruitige toevoegingen in de bierstroop (kruidnagel, peper, zout, koriander, laurierbessen, kaneel, zoethout, anijs, limoen of sinaasappelschil). Varieer hier vrolijk mee en ontdek wat mooi combineert met het gebruikte bier. Uiteraard zie ik graag jullie creaties op de website!

Smakelijk eten en proost.

Over de genootschapper

mm

Peter Mateman