Artikelen Bier van de maand

December 2015: Flying Dog – Easy IPA

mm
Geschreven door genootschapper Peter Mateman

Het bier van de maand december is de Easy IPA van Flying Dog Brewery, een heerlijke frisse en fruitige dorstlesser. Deze Session IPA  is met slechts 4,7% alcohol een goed doordrinkbaar bier met een hoppig aroma, waarbij citrus en grapefruit goed te herkennen zijn. Het mondgevoel is misschien wat stroef, de afdronk is heerlijk bitter. Het bier van de maand is dit keer voortgekomen uit een proeverij van bier en kaas. Zoals hieronder aangegeven, is deze IPA volgens de leden van het genootschap erg lekker te combineren met een Farmhouse Cheddar kaas. Probeer het zelf maar eens.

Naam: Easy IPA
Brouwerij: Flying Dogg Brewing
Biertype: Session IPA
Vol% Alc: 4,7%
EBC: –
IBU:  50
°Plato: –
Gisting: Bovengisting
Ingrediënten: Pale ale en biscuit mout

Visuele aspecten: Mooie heldere IPA, goud/amberkleurig met een lichte schuimkraag.
Geur: Heel fris en fruitig hoparoma met tonen van citrus en grapefruit.
Smaak: Het bier heeft een heerlijke frisse fruitige smaak, grapefruit tonen zijn erg herkenbaar. Volle bittere smaak en laag in alcohol.
Nasmaak: Lange nasmaak, bitter in afdronk, geeft een wat stroef mondgevoel.
Spijscombinaties: Farmhouse Cheddar kaas.
Opmerkingen: Heerlijk bier voor in de zomer, dorstlessend en heerlijk doordrinkbaar.

flying_dog_easy_ipa

Over Flying Dog Brewery: Flying dog is een Amerikaanse brouwerij die in 1990 is gestart in Aspen, een klein dorpje in de staat Colorado, gelegen in centraal westelijk Amerika. In de beginjaren heeft George Stranahan een brewpub geopend waar voornamelijk Pale Ale bieren werden gebrouwen en natuurlijk werden genuttigd. In 1994 werd de eerste volwaardige brouwerij in Denver geopend. In 2006 besloot Flying Dog om een grotere brouwerij over te kopen in Maryland, hierbij werd ook de productie van Wild Goose bieren overgenomen. Tot 2010 werd er in Denver en in Maryland gebrouwen, vanaf 2010 zijn alle bieren van Flying Dog gebrouwen in Maryland.

e212241

De totstandkoming van de naam “Flying Dog” kent een heel verhaal. Het schijnt te zijn ontstaan na een onstuimige tocht over één van de hoogste bergen ter wereld in de Himalaya, de K2. Eén op de vier mensen overleeft de tocht niet en in de winter haalt normaal gesproken al helemaal niemand het in zijn hoofd om die berg te willen beklimmen… George Stranahan en zijn vrienden dachten hier anders over en hebben deze berg beklommen, het schijnt dat ze deze trip zijn begonnen met een ezel en een sherpa. De ezel is al snel links gegaan waar zij rechts gingen en de sherpa verklaarde de heren ook voor gek. Uiteindelijk is de hele groep veilig teruggekeerd, volgens mij zonder de top te hebben gehaald. Van het drankje nadien hebben ze in ieder geval genoten en het oog van George viel op een schilderij aan de muur met daarop een hond afgebeeld – en of het door de drank kwam, het is mij onbekend- het leek in ieder geval alsof die hond los kwam van de grond. Het idee van een vliegende hond vond George dusdanig inspirerend dat hij zijn uiteindelijke brouwerij er naar heeft vernoemd en elk etiket voorziet van de meest vreemde, karakteristieke creaties van de “Flying Dog”. Dit doet hij overigens niet zelf, dit wordt verzorgd door de illustrator Ralph Steadman.

Bieren van “Flying Dog”: Het overgrote deel van de bieren die Flying Dog brouwt, zijn Pale ales, Indian pale ales of variaties hierop. Ze produceren en verkopen elf bieren het gehele jaar door, daarnaast brouwen ze nog zeventien seizoensbieren en nog verschillende limited editions en probeersels die onder meer bestaan uit bieren voortgekomen uit collaboration brews.

Flying Dog Beers

Over de genootschapper

mm

Peter Mateman