Artikelen Proeverijen

Bierproeverij 12 november 2015

mm
Geschreven door genootschapper Durk Hylkema

Bierproeverij biergenootschap ‘t Nieuweland in grand café @Dronten.

Op de eerste proefavond van het biergenootschap hebben we een aantal leuke bierbieren geproefd. Er kwam een bont gezelschap van mensen op af. Onder leiding van biersommelier Rik van den Berg uit Dronten, beloofde het een goede avond te worden.

proeverij-biergenootschap-20151112-web-3

Na een korte stoomcursus over hoe bier te proeven, was het tijd voor het eerste biertje. Er werd gestart met de klassieker uit de Tsjechische stad Pilsen: het eerste gebrouwen pils dat de naamgever van de biersoort Pils geworden is. Tegenwoordig wordt dit bier nog steeds in Pilsen gebrouwd onder de naam ”Pilsener Uriquell”. De klassieke pilsener wordt tegenwoordig “Ur-pilsner” genoemd, kent een hoppiger karakter en is minder zoet dan de wellicht beter bekende normale pils.

Tijdens de proeverij kreeg iedere deelnemer twee glazen uitgereikt van dit ur-pilsner. Deze twee bieren waren exact hetzelfde op een kleine lichtinfectie na; één van de twee bieren heeft twee dagen buiten in het zonlicht gestaan. De verschillen waren duidelijk herkenbaar, een deel van het hop aroma was vervangen door een iets muffere lucht. Daarnaast was de smaak anders en de reacties liepen uiteen van kattenpis en karton tot zelfs lekkerder dan het foutloze bier. Ook was de link naar de corona smaak snel gelegd, schijnbaar bevatten veel bieren in doorzichtig glas tegenwoordig standaard deze infectie en hoort deze smaak bij bepaalde bieren.

proeverij-biergenootschap-20151112-web-2
Vervolgens kwam een van mijn favoriete bier aan de orde, want naast wijn en kaas maakt de abdij Orval ook een heerlijk trappisten bier. De Orval die wij kregen was erg jong (4mnd) en door het tulpvormige glas van het biergenootschap was de koolzuur erg overheersend. Wellicht was dit bier beter tot zijn recht gekomen in een iets bredere bokaal. Doordat er na de hoofdgisting een wilde gist Brettanomyces wordt toegevoegd, krijgt dit bier een heerlijke licht zure smaak. Deze zure smaak valt bij mij in de waardering en zoals onze zuiderburen zeggen: “een heerlijk bier om te degusteren”.

Het derde bier was de Brewdog Punk IPA uit blik, een zeer goed geslaagde India Pale Ale, gebrouwen op basis van de Britse traditie, met Amerikaanse en Australische hoppen. Een zeer aromatisch bier waar de tonen van citrus goed te ruiken en te proeven zijn. De combinatie van goede bieren met slim zakelijk inzicht heeft deze schotse brouwerij geen windeieren gelegd en hoewel de brouwerij nog geen 10 jaar bestaat zijn ze wereldwijd bekend.

Terug naar eigen land, de Jopen Koyt. Deze Koyt betreft een gruit bier en wordt volgens de brouwer gemaakt volgens een recept uit 1407! Gruit is een kruidenmengsel en de samenstelling hiervan kan verschillen. In het geval van Jopen is de gagel zeker aanwezig. Verder werden zoethout en rozemarijn opgemerkt. Plezant detail is dat volgens de Nederlandse wet bier moet bestaan uit water, graan en hop; de Koyt van Jopen bevat volgens het etiket geen hop. Uitzondering op de wet of één hopbel toevoegen aan de brouwketel?

Bij de Jopen Koyt kregen we nog een heerlijke bier spijs combinatie voorgeschoteld. Genootschapper Peter Mateman had een heerlijke brownie gemaakt met bier (bekijk het recept op onze website). Het bier dat hij had gebruikt voor de brownie was ook de Jopen Koyt en dit bleek een geweldige bier spijs combinatie te zijn.

proeverij-biergenootschap-20151112-web-5

Na de Nederlandse Koyt gingen we door naar een van de beste weizen brouwers “Schneider weisse”. Er was gekozen voor “tab 6 Aventinus”, een bier in de “weizen dobbelbock” stijl die zeker in de smaak viel bij het publiek. Mocht je een keer in het weizen walhalla Munchen terecht komen, vergeet dan niet de weizen brouwerijen te bezoeken!

Tot slot kregen we de “Mikkeller Santas Little Helper”, de reuk en smaak van alcohol waren zeer aanwezig en met meer dan 11% alcohol zeker een bier die santa helpt warm te blijven. Naast alcohol proef je ook gedoogd fruit zoals pruimen en rozijnen. Naar mijn mening was de body en de alcoholsmaak wel zeer overheersend.

Na het bedanken van de biersommelier Rik van den Berg bleven de aanwezigen van de proefavond napraten onder het genot van een eigen gekozen biertje. Ik moest na één afzakker echter café @Dronten verlaten, omdat de volgende dag weer een dag van arbeid inhield. Deze eerste proefavond van het biergenootschap ‘t Nieuweland smaakt naar meer en ik ben benieuwd wat de toekomst zal brengen.

proeverij-biergenootschap-20151112-web-6

 

Over de genootschapper

mm

Durk Hylkema