Artikelen Bier van de maand

November 2015: La Trappe Dubbel

mm
Geschreven door genootschapper Thomas Nijboer

De winnaar van het bier van de maand november is gekozen na een geslaagde bierquiz tijdens de genootschapsavond. Tijdens de quiz was het individueel blind proeven van zes verschillende bieren een onderdeel om vervolgens de bieren een te cijfer geven. La Trappe Dubbel kwam als winnaar uit de hoek.

Naam: La Trappe Dubbel
Brouwerij: La Trappe (Berkel-Enschot)
Biertype: Dubbel
Vol% Alc: 7%
EBC: 82
IBU:  22
°Plato: –
Gisting: Bovengisting met nagisting op fles
Ingrediënten: Water, gerstemout (Munich, pale en karamel), Glucosestroop, hop en gist.

la-trappe-dubbel-proef-de-stilte

Visuele aspecten: Mooie rood bruine kleur en een beige schuimkraag.
Geur: Een prettig aromatische geur met tonen van karamel.
Smaak: Het bier heeft een volmoutige zachte smaak met tonen van karamel. Hierdoor ontstaat een zoetige smaak met een frisse afdronk.
Nasmaak: Lange, frisse afdronk.
Spijscombinaties:  Eendenfilet met gemengde champignons
Opmerkingen: Prachtig bier. Heeft niet voor niets in 2014 en 2015 prijzen gewonnen

la-trappe-koningshoeven

Over Brouwerij La Trappe

“Dan zijn zij pas echte monniken, als zij van het werk van hun handen leven.” Dat schrijft Benedictus, de ‘architect’ van het westers kloosterleven. Volgens zijn richtlijnen moeten de monniken in hun eigen onderhoud voorzien. De trappisten die in 1881 naar Berkel-Enschot kwamen, leefden aanvankelijk van landbouw en veeteelt. Maar voor de groeiende gemeenschap waren de inkomsten op de schrale grond al snel niet meer toereikend. Daarom besloten de monniken in 1884 trappistenbier te gaan brouwen.

‘La Trappe’, zoals het op Koningshoeven gebrouwen bier heet, was Nederlands eerste trappistenbier. Alleen als het bier in een trappistenklooster onder het toezicht en de verantwoordelijkheid van de monniken gebrouwen wordt, mag het de naam ‘trappistenbier’ dragen. La Trappe wordt op ambachtelijke wijze gebrouwen, volgens een door de trappisten van Koningshoeven ontwikkelde receptuur. Er komen uitsluitend natuurlijke ingrediënten aan te pas, zoals hop, gerstenmout en gist. De brouwerij haalt het water voor het bier uit eigen bron.

la-trappe-beers

Zelf heb ik al een aantal keer de Abdij bezocht. Als je vanaf de parkeerplaats de grote tuin binnenloopt kom je eerst het kloosterwinkeltje tegen. Dit is een leuk en autentiek winkeltje. Binnen in het winkeltje kun je natuurlijk de negen verschillende La Trappe bieren kopen, waaronder de ‘Quadrupel Oak Aged‘. Dit bier wordt gerijpt op eikenhouten vaten. Dit geeft een unieke en complexe smaak aan het bier. Er zijn al verschillende variaties langs gekomen zoals:  port-, witte wijn- en whiskyvaten. Wie weet wat er nog meer komt. Verder zijn er in het winkeltje nog veel meer producten te verkrijgen. Voornamelijk gemaakt in het klooster zelf of in een ander klooster. Volg het pad en je komt vervolgens bij het proeflokaal (zie onderstaande foto). Tevens zijn er verschillende excursies te boeken.

proeflokaal-la-trappe

Over de genootschapper

mm

Thomas Nijboer