Artikelen Brouwerijen

Craft beer in Valencia

mm
Geschreven door genootschapper Koen Mateboer

De populariteit van Valenciaanse ambachtelijke (craft) bieren is de laatste 6 jaar exponentieel gestegen. Steeds meer thuisbrouwers beproeven hun geluk met de start van een kleine micro-cerverceria, oftewel: micro-brouwerij. Dergelijke brouwerijen produceren bier op kleine schaal, maximaal 5000 hectoliter per jaar. Vandaag de dag telt de stad en omgeving zich zo’n 16 brouwerijen rijk. Na een kleine introductie van de term craft beer doen wij een greep uit het aanbod van Valenciaanse bieren.

Wat maakt Valenciaanse craft bieren zo bijzonder?

Wanneer over craft bier wordt gesproken, is niet altijd duidelijk wat er precies met deze term wordt bedoeld. Er zijn verschillende interpretaties, wel is duidelijk dat craft bieren een tegenbeweging vormen tegen de op grote schaal industrieel geproduceerde bieren en het eenzijdige aanbod daarvan. Het betreft in de regel dus kleinschalige, onafhankelijke brouwerijen. Deze brouwerijen experimenteren met verschillende ingrediënten en diverse bierstijlen. Er wordt gespeeld met bijzondere toevoegingen, zoals fruit, chocolade, koffie of zelfs groenten. Indien bieren op ambachtelijke, traditionele wijze worden gebrouwen, zie je in de regel dat het bier:

 • Geen additieven bevat, zoals karamel kleurstof of (genetisch gemodificeerde) mais siroop;
 • Ongefilterd is;
 • Niet wordt gepasteuriseerd;
 • Nagist op fles.

Brouwers in de omgeving Valencia experimenteren met natuurlijke ingrediënten uit de streek. Zo worden bij bepaalde bieren tijdens het lageren azahar (de bloem van de sinaasappelplant) of sinaasappelschil toegevoegd. Ook wordt bij bepaalde bieren Valenciaanse rijst gebruikt. Andere noemenswaardige bijzondere ingrediënten die worden gebruikt, zijn de streekvrucht luquat (nispero) of Mediterraans zeewater als basisingrediënt om het bier een unieke twist te geven.

olhopscraftbeerhouse

Spanje bierland?

Hoewel bier primair als dorstlessende drank wordt genuttigd in Spanje, is er duidelijk een tendens waarneembaar: een biertje wordt steeds vaker, net als een goede wijn, gewaardeerd om de smaakcomplexiteit en aroma’s die het kan hebben. Desondanks zijn er weinig ‘alcoholbommetjes’ op de markt te bespeuren, de Spanjaarden en Valencianen houden het bier graag laag in alcohol. Het gemiddelde alcoholpercentage van een Valenciaans craft biertje ligt rond de 6%. Naast de belastingvoordelen houdt dit het bier ook doordrinkbaar, niet heel verwonderlijk gezien het mediterrane klimaat. Niet gevreesd, in veel gevallen doet dit absoluut niet af aan de body van het bier. Geen waterige slokken, maar door de diversiteit aan ingrediënten juist een rijke smaak.

Een greep uit het Valenciaans bieraanbod

In dit artikel zal een zo compleet mogelijk overzicht worden gegeven van alle Valenciaanse speciaalbieren. Bepaalde bieren met bijzondere kenmerken zullen extra worden uitgelicht.

Tyris

In het Valenciaanse dorpje Riba-Roja is op het industrieterrein een klein micro-brouwerijtje uit de grond gestampt. Tyris, opgericht in 2009, is één van de pioniers op het gebied van Valenciaans speciaalbier. Al reizend raakten de eigenaren Gonzalo en Daniel geïnspireerd door de bestaande biercultuur in landen als Nederland en België.

Op dit moment biedt Tyris zes vaste bieren aan in het assortiment. Elk biertje heeft zijn eigen karakter: voor ieder wat wils. De brouwerij brouwt verschillende biertypen, zoals American Pale Ale, IPA, Porter of Brown Ale. Ook Tyris is zich bewust van zijn roots en dat komt duidelijk in de smaak van de bieren terug. Het standaardbier heet Tyris en heeft de volgende karakteristieken:

 • Goud/Amberkleurig Pale Ale bier;
 • Complex fruitig aroma met tonen van citrusvruchten, zoals sinaasappel;
 • Een vlot doordrinkbaar, zacht bier met licht geroosterde moutsoorten. Het bier heeft een volle body met lang aanhoudende, bittere nasmaak;
 • 5% Alc. Vol;
 • EBC: 10
 • IBU: 8-12
 • Combineert goed met seafood gerechten, gamba’s, vis, gazpacho en rijstgerechten.

La Socarrada/El Boqueron

In Xativa, een dorpje op 45 minuten rijden van Valencia, worden de bijzondere bieren ‘La Socarrada’ en ‘El Boqueron’ gebrouwen. De brouwmeester, Rafael Suñer, heeft met deze bieren in respectievelijk 2012 en 2014 een superior taste award gewonnen. Deze award is hem toegekend door het International Taste & Quality Institute Brussels. La Socarrada heeft de volgende karakteristieken:

Lasocarrada

 • Goud/Amberkleurig Honey Ale bier
 • Een licht zoet/fruitig (kers, peer) en kruidig (peperig) aroma, het gebruik van de ingrediënten rozemarijn en honing komt hierin duidelijk naar voren. Lichte tonen van houtsmaak, karamel en tevens duidelijk de geur van geroosterd brood;
 • Een kruidig en licht zoete smaak, min of meer al ‘verraden’ door het bovenstaande. Het bier is gebrouwen met Engelse hopsoorten, wat het een aangenaam bittere, droge afdronk geeft.
 • 6% Alc. Vol.
 • EBC: 30
 • IBU: 8-10
 • Het bier combineert uitstekend met de typische ‘paella’ Valenciana.

El boqueron, de naam verwijst naar een typisch Spaans tapa gerecht bereid met ansjovis, heeft de volgende karakteristieken:

Erboqueron

 • Blond Ale bier
 • Bloemig/fruitig en moutig aroma, tonen van mineralen (zout, jodium) zijn te ontdekken in de geur. Dit is het resultaat van het gebruik van zeewater als één van de basisingrediënten;
 • In de smaak komt het zeewater niet overheersend terug. Je proeft vooral de 4 verschillende gebruikte moutsoorten. Het is een fris, fruitig bier met tonen van perzik en een aangename, licht bittere afdronk.
 • EBC: –
 • IBU: 20
 • 4,8% Alc. Vol.

ZETA

Het verhaal van ZETA bier gaat zo’n 14 jaar terug in de tijd. Tijdens de studie ‘Industrial Engineering’ hadden Manuel en Carlos nog geen idee dat zij samen in oktober 2013 in Alboraya een kleine bierbrouwerij zouden oprichten. Manuel was een fervent kok en ontdekte als snel de wereld van het thuisbrouwen. Deze passie heeft hij overgebracht naar zijn compagnon Carlos, waarop zij besloten samen de uitdaging aan te gaan. Om het proces onder controle te krijgen, zijn ze samen aan het studeren geslagen om de nodige kennis en vaardigheden op te doen. Nu brouwen zij met veel plezier en succes hun 100% natuurlijke bieren. Op dit moment brouwt ZETA een eigen lager beer, type Bavarian Helles. Sinds kort heeft ZETA ook een eigen IPA bier in het assortiment.

zetahell

ZETA Hell:

 • Goudkleurig Bavarian Helles bier
 • Een fris hopfruitig aroma;
 • Een zachte, uitgebalanceerde smaak met een licht fruitige afdronk. Het bier is gebrouwen met onder meer de Amerikaanse hopsoort Mosaic, wat het een aangenaam fruitige touch geeft.
 • EBC: 8-11
 • IBU: 20-25
 • 5,5% Alc. Vol.

Genesis

Genesis bier is een samenwerking tussen twee broers, woonachtig in Fortaleny (Valencia). Na wikken en wegen hebben zij besloten de landbouwgrond van hun vader aan te houden. Bij de zoektocht naar mogelijke exploitatiemogelijkheden ontstond een creatief idee: de ingrediënten die verbouwd worden zijn bruikbaar bij de productie van hun eigen bieren. De bieren bevatten derhalve veel eigen streekproducten, zoals sinaasappelen van eigen veld. De brouwerij heeft twee bieren, de Taronja, met als ingrediënt sinaasappelen van eigen veld en de Mediterrania, met azahar (sinaasappelbloem) en Valenciaanse rijst.

genesismediterranea

Mediterrania

 • Amberkleurig Indian Pale Ale bier;
 • Een fris, intens hopfruitig/moutig aroma waarin duidelijk de azahar (sinaasappelbloem) naar voren komt;
 • Een zachte, hopfruitige smaak met tonen van zoete honing, mooi in balans met de bittere afdronk.
 • 5% Alc. Vol.
 • EBC: 28
 • IBU: 18-25
 • Goed te combineren met (licht pikante) pasta en (seafood) rijstgerechten.

Galana

Bij Vicente en Esperanza, de brouwers bij brouwerij Galana, ontstond de liefde voor ambachtelijke bieren toen zij al reizend verschillende bieren in landen als Zwitserland, Duitsland en Oostenrijk leerden kennen. Na wat jaren thuisbrouwen is in 2009 brouwerij Galana opgericht. De brouwerij is gevestigd in La Yesa, op ruim 1 uur en 20 minuten rijden van Valencia. Galana brouwt diverse typen speciaalbieren, omdat er reeds veel lichtkleurige bieren zijn besproken, pakken wij de Galana No. 9, een black ale.

galanano9

Galana No.9

 • Black Ale bier, donker als koffie;
 • In de aroma komen duidelijk geuren van geroosterde Colombiaanse koffie vrij, tonen van karamel en zoet gebak;
 • Een rijke body met een bittere pure chocoladesmaak, qua textuur een intense, volle en crèmige smaak. In de afdronk kan een licht gerookte, dropachtige smaak worden geproefd die lang blijft hangen;
 • 5,7% Alc. Vol.
 • EBC: 63
 • IBU: 28-40
 • Goed te combineren met (licht pikante) pasta en (seafood) rijstgerechten.

Birra & Blues

Deze Italiaanse brouwers zijn opgegroeid in een levendige biercultuur van kleine microcervercerias in Italië. Voordat zij actief gingen brouwen waren zij reeds werkzaam in de horeca, waar hun interesse voor ambachtelijke bieren door andere Italiaanse brouwmeesters waar zij mee in contact kwamen werd gewekt. Aan het strand Patacona bij Valencia hebben zij een droom kunnen verwezenlijken, op een prachtige plek op steenworp afstand van het strand openden zij een restaurant gecombineerd met een brouwerij. Een half jaartje geleden hebben zij inmiddels ook een restaurant/biercafe geopend in hartje Valencia, tegenover het imposante Mercado Central.

Birra en Blues brouwt bijzondere bieren, noemenswaardig is ‘La Negra’. Dit bier heeft een Superior Taste award gewonnen op het International Taste & Quality Institute Brussel in 2013 en een gold medal toegekend door de Global Association of Craft Beer Brewers in 2014.

Birrablueslanegra

La Negra

 • Dark Brown Ale;
 • In de aroma kan je duidelijk tonen van gekarameliseerde mout, koffie, hop en fruit ontdekken;
 • Een rijke, licht kruidige body met tonen van pure chocola, drop en exotisch fruit (door de mengelmoes van moutsoorten). Bovendien kan een zoete touch door de toevoeging van geroosterde pompoen worden ontdekt. Het bier heeft een aangenaam bittere afdronk.
 • 5,7% Alc. Vol.
 • EBC: 105
 • IBU: 25
 • Goed te combineren met brownie, chocolade.

Over de genootschapper

mm

Koen Mateboer